Politikailag korrekt reptér

Washingtonban két reptér van, szóval bárhová indul az ember az országon belül, az rögtön ad beszédtémát. Melyikről mész? “A Reagenről, csak felülök a metróra és ott is vagyok, taxi sem kell” válaszoltam eleinte, de hamar megtanultam, hogy nem mindegy, hogyan szólítod a repteret. No és azt, hogy a politikai csatározások a témához általában egészségesen hozzáálló amerikaiaknak is az agyára mennek néha.

“Demokrata nem mondja, hogy Reagan. Ebben a házban az a reptér a National, punktum” teremtett le egyszer egy amerikai ismerős.

Mert bizony mindenki kedvenc “közeli” reptere egészen 1998-ig a Washington National nevet viselte. Ám ekkor a Kongresszusban Trent Lott, a szenátus republikánus elnöke átnyomott egy törvényt, amely átnevezte a repteret, ami a Ronald Reagan Washington National Airport nevet kapta.

A döntés ellen tilatkoztak a helyiek, a kongresszusi demokraták és még a reptéri hatóság is – idézi fel a Washington Post. Bill Clinton pedig nem vétózta meg, a lap szerint azért, mert jobb dolga is akadt a Lewinsky-botrány kellős közepén.

A névváltoztatás azóta is heves indulatokat vált ki – a WP is bevallottan azért vette elő a témát, mert a szerkesztőségben nem sokkal korábban vita alakult ki arról, hogyan kellene nevezni a repteret. A lap egy felmérést is készített, ami bebizonyította a megfigyeléseket: a demokraták szerint National, a republikánusok szerint Reagan.

Több mint negyvenezren válaszoltak a kérdésre, amelyből kiderült: a republikánusok 50 százaléka a Reagan nevet használja, 17 százalékuk azt, hogy National, 22 százalék pedig kombinálja: Reagan National. (Egyébként ezt a dupla elnevezést használják a légitársaságok is a reklámjaikban, akik ugye mind a demokrata, mind a republikánus utazóközönségnek próbálnak megfelelni.) Nyolc százalék a reptér kódját, a DCA-t használja.

A demokratáknál szinte minden fordítva van: 50 százalék azt mondja, National, míg 26 százalék azt, hogy Reagan. 9 százalék megy biztosra a Reagan National megnevezéssel, míg 14 százalék használja a semleges DCA-t.

Ám idővel elfelejtődik majd a vita: a felmérés szerint a 34 évnél fiatalabbak párthovatartozástól függetlenül a Reagan megnevezést preferálják, 44 százalékuk ezt használja. Egyszerűen azért, mert ez a neve – az 1998-as névügyi csatározásra pedig nem emlékeznek. A fiatalok körében a legnépszerűbb egyébként a DCA elnevezés is – a megkérdezettek szerint azért, mert azt a legkönnyebb leírni sms-ben.

Egy kulcsfontosságú csoport továbbra is makacsul kitart az eredeti megnevezé mellett: a pilóták és a légiirányítók. Máig nem felejtették el, hogy Ronald Reagan elnökként elbocsátott 11 ezer sztrájkoló léigiirányítót. Egymás között a DCA vagy a National megnevezést használják, a pilóták pedig le- és felszálláskor a Washington Tower vagy National Tower nevet használják.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s