Mi lesz most a Trump-Putyin szerelemmel?

Sűrű volt a hét: Michael T. Flynn tábornok csak 24 napot töltött el az új amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként, máris mennie kellett túl szoros orosz kapcsolatai miatt. Az orosz média pedig máris dobta Donald Trumpot – pedig korábban annyira szerette, hogy egy hónapig Vlagyimir Putyinnál is többet beszéltek róla.

Már azelőtt véget ért volna a nagy Trump-Putyin szerelem, hogy valóban elkezdődött volna?

Az elnökválasztás óta felelős újságíró biztosra már semmit sem állíthat Amerikáról, most én is csak annyit tudok erre mondani: nem tudom. Feltehetően most az oroszok is kivárnak. A Kreml működésébe és Putyin gondolkodásába nem lehet belelátni, de nem volnék meglepve, ha a Trump beiktatása óta eltelt egy hónapot látva ők is követnék a republikánus párt többségének módszerét: hátradőlnek, és kivárnak. Meglátják, mi jön még. Mint arra az általam megkérdezett szakértők gyakran figyelmeztetnek: Trump nem egy racionálisan cselekvő figura, ezért kiszámíthatatlan.

Ám az is tény, hogy az orosz szállal valami nagyon nincs rendben Trump körül, és itt még kieshetnek csontvázak a szekrényből. Nagy kérdés például, mit tudott Flynn ügyeiről és beszélgetéseiről az orosz nagykövettel, esetleg ő adott-e rájuk utasítást.

De emlékezzünk rá, hogy már a kampány során belebukott két ember Trump mellett az orosz kapcsolataiba. Paul Manafort kampányfőnök volt egy darabig, Carter Page pedig magas rangú tanácsadó. Mindkettejük helyzete tarthatatlanná vált, miután kiderültek szoros moszkva-párti kapcsolataik.

Feltűnő az is, hogy Trump minden országba, nemzetközi partnerbe beleköt, csak az oroszokba nem. Kínát rendre akarja inteni, az ausztrál miniszterelnökre rácsapta a telefont, Dél-Koreától és Japántól több pénzt kérne a védelemért, a NATO-tagokból pedig kifacsarná, hogy évente a GDP két százalékát ráköltsék a hadseregükre, még ha az egész szövetséget elavultnak is tartja. A mexikói határra falat húzna, kilépne a NAFTA-ból, mindenkivel minden kereskedelmi megállapodást újratárgyalna, az EU-t pedig hanyatló szövetségnek tartja. Egyedül Putyin kap kizárólag kedves szavakat: Trump felnéz rá és jóban akar vele lenni.

Michael Flynn tábornok pedig már akkor problémás volt, amikor feltűnt az akkor még csak jelölt Trump mellett. Szakértők már az első pillanatban arra figyelmeztettek, hogy az egykor jó hírnek örvendő, tapasztalt Flynn körül valami nagyon nincs rendben, és nem ok nélkül menesztette Obama a katonai hírszerzés éléről. Hirtelen nagyon erősen iszlámellenes lett, az oroszokkal pedig látványosan barátkozni kezdett. 2015-ben Moszkvában ott volt a Kreml propagandacsatornájának, az RT tévének a tizedik születésnapi fogadásán, ahol Vlagyimir Putyin mellett ült.

Flynn gyakran megjelent vendégként is az RT műsoraiban. Igaz, Flynn később próbálta menteni magát: közölte, hogy az RT-bulin nem beszélgetett Putyinnal, csak bemutatták őket. Később azt is közölte az orosz elnökről, hogy „totalitárius diktátor” de „okos és intelligens”.

Flynn mindezek ellenére lehetett nemzetbiztonsági tanácsadó, azaz ez nem zavarta az elnököt. A helyzete akkor vált tarthatatlanná, amikor kiderült: hazudott az alelnöknek arról, miről is beszélgetett egy kulcsfontosságú napon december végén Szergej Kiszljak orosz nagykövettel. Mint a titkosszolgálatok által lehallgatott beszélgetésekből kiderült (ezt kilenc hírszerző erősítette meg a Washington Postnak), Flynn utalt rá, hogy a hamarosan beiktatandó elnök visszavonhatja az Oroszország elleni szankciókat. Ő azonban ezt még Mike Pence előtt is tagadta, aki így tudta nélkül hazudott a sajtónak, amikor azt mondta, nem volt szó a szankciókról. Mint azt az amerikai politikából nagyon jól tudjuk, nem abba szokás belebukni, hogy valaki mit tesz, hanem ha próbálja azt eltitkolni.

Donald Trump pedig Flynn bukása óta vegyes jeleket küld a világ és Moszkva felé is. A tábornok menesztése azt jelenti, hogy a Fehér Ház tisztában van vele, hogy óvatosan kell bánni az orosz kapcsolatokkal. Ám híres-hírhedt 77 perces sajtótájékoztatóján a héten Trump közölte: Flynn jó ember, és csak a média mocskolódása kényszerítette távozásra. Egyszerre akar keménykedni és megegyezni Moszkvában a szavai szerint. A Twitteren pedig már azt írta: a Krím-félszigetet jogtalanul foglalta el Oroszország, az emberi pedig egész hétvégén Münchenben nyugtatgatták az európai szövetségeseket, hogy kiállnak a NATO mellett, ami feltehetőn nem kelt nagy örömet Moszkvában.

Ne csodálkozzunk tehát, ha a Kreml visszafogta az orosz propagandasajtót és leállították Trump dicsőítését. Valószínűleg már Vlagyimir Putyin sem érti, mi zajlik – és kivár.

(Ilyen helyzetekben egyébként néha a humor a legjobb feszültségoldó – ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el Andy Borowitz írását, szerintem ennél jobbat most nem lehet írni a témában. Figyelem, szatíra!)

A nyitóképen Flynn és Putyin az RT-születésnapon.

Leave a comment