Leszbikus pár egy bevállalós amerikai reklámban

 

Ül az ember gyanútlanul a tévé előtt, nézi a híreket, erre szembe jön ez a reklám. A Wells Fargo bank legújabb reklámjában két nőt látunk, akik jelnyelven tanulnak, majd idegesen autóznak valahová. Kiderül: örökbefogadnak egy hallássérült kislányt, az ő kedvéért tanultak meg jelnyelven.

Nehéz nem elérzékenyülni a reklám végén. Engem csak az mentett meg a sírástól, hogy azonnal visszaváltott a tévé a politikára.

Egyébként a reklám maga a politika, hiszen leszbikus pár fogadja örökbe a kislányt, Amerikában pedig az egyik legfontosabb közpolitikai kérdés az LGBT-közösség egyenjogúsága. A legfelsőbb bíróság épp most tárgyalja, legálissá tegye-e az egész országban a melegek házasságát, döntés nyárra várható. A felmérések pedig azt mutatják, hogy a közvélemény rohamosan változik, az amerikaiak többsége ma már támogatja, hogy az azonos nemű párok is összeházasodhassanak.

A CNN Money cikke szerint egyébként nem ez az első reklám, amelyben meleg vagy leszbikus pár látható, de a Wells Fargo az első amerikai bank, amely nagy, országos reklámkampányban szerepeltet egynemű párt.

Magyar szemmel ráadásul nem csak ők érdekesek, hanem a siket kislány is. Amerikában sokkal jobb helyzetben vannak a fogyatékkal élők, sokkal nagyobb arányban tanulhatnak integráltan, diplomát szereznek és jó állásokat kapnak. Vannak látássérült barátaim Magyarországon, tőlük tudom, milyen brutális harcot kell folytatniuk, ha nem segélyből akarnak élni (mert nem akarnak), hanem tanulnának és dolgoznának. Kezdve attól, hogy az egyetemen a professzor nem akarja bevenni őket a csoportjába, mert hogy fognak vizsgázni??? (szóban) egészen odáig, hogy a munkaadó nem hiszi el, hogy tudnak számítógépet használni (pedig van nagyító- és felolvasóprogram). Ugyanarra képesek, mint mi.

Amerikában egy csomó cikkben ünnepelték ezt a reklámot egyébként, de a kislányt, illetve azt, hogy nem hall, nem nagyon említik. Itt ez nem téma, egyértelmű, hogy ő már egyenlő.

Na, ezért (is) szeretem Amerikát.

Utóirat: ezúton üdvözlöm a BKK-t meg azokat a meg nem nevezett magyar cégeket, akik a NOL minapi cikke szerint nem hajlandóak melegeknek és leszbikusoknak szóló társkeresőt reklámozni, mert az káros a gyerekekre. És azt kérdezem tőlük: mikor másztok ki a középkorból?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s