Hogyan juss be a Fehér Házba?

Szóval van az úgy, hogy az ember ír egy cikket arról, hogy milyen fontos az amerikai politikai kultúrában a nyitottság és a transzparencia, illetve az olyan terek kialakítása, amelyek azt sugallják az állampolgároknak, hogy a kormány értük van.

És akkor kiderül: az ismerősöket leginkább az érdekli, hogyan lehet bejutni a Fehér Házba. Következzen tehát egy közszolgálati bejegyzés!

A legfontosabb: a külföldieknek a saját nagykövetségükkel kell felvenniük a kapcsolatot, ha jegyet szeretnének igényelni a Fehér Házba – amiért egyébként nem kell fizetni. Ez egy darabig nem működött 9/11 után, de a látogatóközpont weblapja alapján megint be lehet jutni ezen a módon.

Van egy másik út is, ahogyan nekem sikerült: ha egy amerikai barát kér neked jegyet. Az amerikaiaknak a saját, körzeti kongresszusi képviselőjük irodáján keresztül kell belépőt kérni. Ha tehát egy amerikai ismerős is meg akarja nézni a Fehér Házat, a sajátjával együtt leadhatja a te nevedet is. Az amerikaiaknak legalább 21 nappal a tervezett látogatás előtt kapcsolatba kell lépniük a képviselő irodájával, akik megpróbálnak a megadott időpontok egyikére jegyet szerezni.

Én az indiainai barátok, Randy és Diane segítségével jutottam be. Randy 35 évig volt egy indianai kisváros helyi lapjának a főszerkesztője, szóval mindenkit ismer. Nem kell mondani: egy hónapos határidővel tudott jegyet szerezni arra a napra, amikorra akart.

A Fehér Házba egyébként keddtől szombatig a délelőtti és kora délutáni órákban lehet bemenni – persze ha nem zárják le valamilyen okból épp. Idegenvezető nincs, csak jó sok tábla magyarázza, mit látunk épp. A dísztermeket és a híres folyosókat nyitják meg a közönség előtt – például a díszes ebédlőt, amelyet csak nagyszabású, hivatalos eseményeken használnak. Minden teremben nagyon kedves őrök állnak, akik nem csak vigyáznak a berendezésre, hanem szívesen mesélnek is arról, mire használják az adott szobát, amikor nem turisták kószálnak benne. Kedvesek és megéri megállni beszélgetni velük: sok mindent tudnak és annyira unatkoznak, hogy készségesen válaszolnak a kérdésekre.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s