Meghekkelték Hacker Barbie-t

barbie

Felhördült a fél internet, amikor Pamela Ribon megírta: egy barátnője kislányánál látott egy könyvet “informatikus Barbie-ról.” A kiadvány lényege az lett volna, hogy meggyőzze a kislányokat: bármi lehet belőlük. De nem jól sült el, mert informatikus Barbieról kiderül, hogy csak kiskutyákat tud rajzolni, de a programozáshoz fiúk segítségér kéri. Később megfertőzi a saját és a kishúga gépét is valamilyen vírussal, és megint csak a fiúk sietnek a segítségére. Végül visszaadja a gépet a hugicának, és azt mondja, ő javította meg (!) a kiskutyás dizájnra pedig jó jegyet kap.

A Mattel néhány napon belül elnézést kért, a könyvet pedig visszavonta, már nem lehet rendelni az Amazonról sem.

Az internet népe pedig Barbie segítségére sietett: Feminist Hacker Barbie napok alatt mém lett. Az internetes folklór új képaláírásokkal látta el a képkockákat, amik azt bizonyítják: a lányok igenis képesek megtanulni programozni. Ami egyébként jelenleg a Szilícium-völgy egyes cégeinek is célja: már kiskorukban elkezdeni programozni tanítani a lányokat, hogy elhiggyék, ők is képesek erre, nem csak a fiúk.

(Itt a weboldal, ahol bárki képaláírásokat adhat a Barbie-könyv rajzaihoz!)

Érdemes elolvasni a témában a New York University professzorának, Jay Rosennek az interjúját saját lányával – arról, hogy a lány miért nem tanult korábban programozni, és ebben milyen szerepe volt az édesapjának.

A Google pedig idén bejelentette: 50 millió dollárt szán arra, hogy már kiskoruktól tanulhassanak programozni a lányok, illetve ennek népszerűsítésére. A Google célja az, hogy több nő dolgozzon a cégnél, jelenleg ugyanis csupán 17 százalék az arányuk. Ez is egy egészen jó összefoglaló a témáról.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s